Yıllık Maliyet Oranı (YMO) Nedir, Ne İşe Yarar

Yıllık Maliyet Oranı (YMO), kredi kullanan kişilerin ana para dışında ödeyecekleri masrafların yıllık olarak ifade edildiği bir değerdir. Bu bilgiye sahip bir kişi kullanacağı kredi için ne miktarda bir masraf ödemekle yükümlü olduğu, diğer bir değişle cebinden toplamda ne kadar para çıkacağını da bilebilir.

Kredi kullanmaya karar vermiş bir kişi genellikle faiz oranı düşük kredileri tercih etme arzusundadır. Bu, finansal piyasa şartlarında bankaların uyguladığı kârlılık politikalarının daha da artmasına, kredi kullananlardan daha yüksek gelir etmesinin de önünü açar. Çünkü krediye uygulanan faiz başlı başına bir masraf değildir. Buna hesaba katılmayan dosya masrafı, hayat sigorta primi, ekspertiz ücreti ve diğer istisnai masraflar dahil olduğunda tablo değişecektir.

Böyle bir durumla karşılaşmamak adına yapılması gereken; kredilerin faizlerinden çok Yıllık ve Aylık Maliyet Oranları’nı karşılaştırarak değerlendirmektir. Yıllık Maliyet Oranı bir yıl içerisinde ödenecek olan faiz miktarının ve bütün masrafların kullandığınız kredi miktarına olan oranını belirtir.

Yıllık Maliyet Oranıyla Dikkat Edilecek Noktalar

Yıllık Maliyet Oranı Nedir ? Ne işe Yarar ?

Örnek olarak yan tarafta da görüldüğü gibi 3 tane faiz oranları ve yıllık maliyet oranları farklı kredimiz olduğunu varsayalım. Bu kredilerin tümü 5.000 TL için 12 ay vadeli olarak hesaplanmışıtr. Kredi kullanmak isteyen kişilerin ilk olarak dikkate aldığı en düşük faiz oranlı kredinin en uygun kredi olduğudur. İşte bu yanlış “Kredi 1″ kredisi kullanılarak yapılan bir hatadır. Faiz oranı düşüktür ancak masrafları, diğer faiz oranı yüksek kredilere göre oldukça fazla olduğundan aslında kişinin cebinden daha fazla para çıkmış olur. Faiz olarak daha az ödenmiş olabilir fakat toplamda 5.000 TL için bankaya geri ödenen meblağ büyüktür.

Bu örnek tablomuza göre en uygun kredi Yıllık Maliyet Oranı %10,57 olan “Kredi 2″ kredisi her ne kadar faiz oranı  “Kredi 1″ kredisine göre yüksek dahi olsa toplamda ödenen miktar diğerlerine daha azdır. Bunun sebebi de uygun masraf koşullarıdır.

İşte bu farkı öğrenmenin yolu; kredi kullanmaya karar verdiğinizde, kredilerin sadece faizlerine incelemekten öteye Yıllık Maliyat Oranı‘na da göz atmaktır. Böylelikle cebinizden boş yere daha fazla para çıkmasını engellemiş olursunuz.

ihtiyacimkredi.com Rehber

 

Alıntı: http://www.ihtiyacimkredi.com/rehber/index.php/yillik-maliyet-orani-nedir/


Comments are disabled.